Evenement voor bouw ziekenhuis weesolifantjes in Sri Lanka
UITGAAN & VRIJE TIJD | 07 maart 2014 |
reageer | Door
MarikeTimmermans, dichtbij-meeschrijver
AALSMEER - Met de première van de documentaire ‘Oerkracht uit het Wild’ van Pluk Media, wordt op 30 maart 2014 in de Studio’s van Aalsmeer, de aftrap gegeven voor het bijeenbrengen van € 100.000 ten bate van de bouw van een ziekenhuis voor weesolifantjes op Sri Lanka.
Vrienden van de Olifant (VvdO) zet zich in om de bouw van het olifantenziekenhuis, naast het olifantenweeshuis Elephant Transit Home (ETH), mogelijk te maken. Een ziekenhuis naast het weeshuis is van levensbelang: één op de drie geredde weesolifantjes sterft na de redding alsnog door onvoldoende medische faciliteiten. Op 30 maart worden in Studio's Aalsmeer verschillende landelijke acties gestart om het benodigde bedrag voor de bouw van het ziekenhuis bijeen te brengen. Het programma wordt gepresenteerd door Henny Huisman.
Première documentaire ‘Oerkracht uit het Wild' tijdens Olifant Evenement gepresenteerd door Henny Huisman
“Een gered olifantje moet de kans krijgen weer terug te keren naar het wild” vertelt Rob Faber, voorzitter van
Vrienden van de Olifant. “En dat kan als het weesolifantje binnen 24-48 uur na scheiding van de moeder goede voeding krijgt. De documentaire “Oerkracht uit het Wild” van de makers Annegré Bosman en Mildred Roethof van
Pluk Media, geeft de kijker een heel realistisch beeld onder welke gevaarlijke maar ook hartverscheurende omstandigheden medewerkers van het ETH moeten opereren, om een weesolifantje van zijn stervende moeder – en beschermende kudde – te scheiden om het zo te kunnen redden.” De
trailer van de documentaire geeft dat verhaal verkort weer.
Mens-olifant conflictenHet leven van iedere olifant is kostbaar. In de afgelopen 100 jaar is het aantal olifanten wereldwijd afgenomen van miljoenen tot zo’n 250.000 in Afrika en ongeveer 25.000 in Azië, waarvan 4.500 in Sri Lanka. Vaak worden baby-olifantjes alleen gevonden. De reden dat zij alleen zijn achtergebleven is niet altijd bekend. In de meeste gevallen gaat het om mens-olifant conflicten. Boeren vinden olifanten een bedreiging voor hun akkers en verjagen hen, maar olifantjes blijven soms ook alleen achter in waterputten. Zonder familie zijn zij ten dode opgeschreven. Een gered (wees)olifantje heeft de maximale medische verzorging nodig, want dat geeft de grootst mogelijk kans op overleven. Om complicaties te voorkomen is een goede medische omgeving onontbeerlijk.
Stukje Sri Lanka in NederlandBezoekers van het
OlifantEvenement worden meegenomen naar de wereld van de Sri Lankaanse olifant en ervaren het ‘gevaar’ van de olifant in het wild. Peetouders, die de weesolifantjes willen bezoeken, vinden hier uitgebreide informatie. In een nagebouwde Sri Lankaanse winkelstraat kunnen talloze inheemse artikelen met olifant afbeelding worden gekocht. Op het podium zijn doorlopend optredens van onder andere Jan Keizer en Anny Schilder, de Volendamse groep Ancora, de Nederlandse zangeres Susan Jane, de Sri Lankaanse zangeres SU en Ousmane Seye. Het evenement in Aalsmeer wordt gepresenteerd door dierenliefhebber Henny Huisman.
Over Vrienden van de Olifant Vriendenvan de Olifant zet zich in voor de bescherming van olifanten en geeft steun aan concrete beschermingsprojecten in Azië en Afrika. Ze steunen onder andere olifantjes weeshuizen waar weesolifantjes verzorgd worden totdat zij groot genoeg zijn om zelfstandig te kunnen leven. Voor het weeshuis Elephant Transit Home op Sri Lanka hebben zij de financiële verantwoordelijkheid voor acht weesolifantjes.