woensdag 31 oktober 2012

Olifant Indra kan ieder moment bevallen (3)

Olifant kan ieder moment bevallen
Olifant Indra van DierenPark Amersfoort gaat binnen afzienbare tijd bevallen.
Ze heeft dinsdagavond voor het eerst weeën gehad. De bevalling is live te zien op www.babyolifantje.nl.
Op deze site is de zwangere Indra sinds september 24 uur per dag te volgen.
Nadat Indra weeën kreeg, besloten alle verzorgers de hele nacht bij haar te blijven.
Ze hebben geen moment geslapen, maar het wachten bleek tevergeefs, want de bevalling bleef uit.
Op de livebeelden is woensdagochtend te zien dat Indra bijzonder gedrag vertoont.
Ze staat continu heen en weer te zwaaien met haar slurf.
De verzorgers verwachten dat het niet lang meer zal duren voor Indra, live voor de camera’s, zal bevallen van een kleintje.

woensdag 24 oktober 2012

Een nieuwe koffieboon is geboren ...


Een nieuwe koffieboon is geboren. Een boon met een bijzondere afkomst en een even zo bijzondere prijs: 843 euro per kilo.
We hebben het over de koffiebonen die 'Black Ivory' zijn gedoopt en afkomstig zijn uit Thailand. Deze koffiebonen, 's werelds duurste, zorgen voor koffie met een aroma van noten en rode bessen. Ze worden gegeten en daarna verteerd door olifanten.
Handwerk
Als de exclusieve bonen eenmaal zijn uitgepoept door de olifanten van de Golden Triangle Elephant Foundation en in een reservaat leven, kunnen de Thai aan het werk. Met de hand worden de bonen uit de uitwerpselen geplukt, gereinigd en vervolgens in de zon gedroogd. Daarna verdwijnen ze in de koffiemolen.

De Foundation benadrukt tegen internationale media dat dieren niet worden gedwongen om de bonen te eten en dat ze onschadelijk zijn. Wie benieuwd is hoe de koffie smaakt, komt voorlopig waarschijnlijk nog bedrogen uit. Op het moment is er nog maar 50 kilo van de bonen in omloop.
Civetkatten
De koffie is niet de eerste koffie die gemaakt wordt uit dierlijke uitwerpselen. Zo werden ook al bonen verzameld uit poep van civetkatten in Azië en bestaan er ook koffiebonen die eerst het darmsysteem van vleermuizen en herten.

donderdag 18 oktober 2012

Bezoekers foto van de week in Emmen


Bezoekers foto van de week

Heb je mooie foto's gemaakt in Dierenpark Emmen ? Upload nu je foto op de site van Dierenpark Emmen . De foto met de meeste stemmen wordt automatisch tot winnaar verkozen . Nodig dus al je vriendenen familieleden uit om te stemmen op je foto !


Yoe ma met zijn poten in de lucht

yoe ma met zijn poten in de lucht


Stemmen kan nog o.a op deze foto via  Bezoekers foto

vrijdag 12 oktober 2012

Radza lust wel een jong blaadje



















Deze foto's zijn van 7 januari 2012

Het nut van olifantenhaar

Het nut van olifantenhaar

donderdag 11 oktober 2012
De sporadische haren op de dikke olifantenhuid vervoeren warmte weg van het lichaam naar de omgeving. Olifanten zijn de enige landdieren die lichaamshaar als afkoelingssysteem gebruiken.
De Aziatische en Afrikaanse olifanten zijn de grootste landdieren die op aarde rondwandelen. Als warmbloedig zoogdier met een grote lichaamsbouw, maar in verhouding tot hun inhoud een klein huidoppervlak hebben, is extra afkoeling noodzakelijk. Geowetenschapper Conor Myhrvold van de Princeton University en zijn collega’s onderzochten het nut van olifantenhaar. In hun artikel dat zij publiceren in het vakblad PLOS ONE concluderen zij dat de evolutie het haar bij de dikhuiden tot een afkoelingsysteem maakte.

Olifanten houden zichzelf koel op allerlei manieren. Water en stof op de huid werkt verkoelend, evenals schaduw opzoeken en met de oren klappen helpen de olifant. Maar, constateerden de onderzoekers, het kleine beetje haar van het dier draagt ook zijn steentje bij. De haren geleiden de wind- en waterstroom over de huid van de olifant. In situaties waar weinig wind is helpen de haartjes de luchtstroom die de olifant met zijn klappende oren opwekt over zijn hele lichaam te verspreiden.

Olifanten blijken de enige dieren die hun vacht als afkoelingsmechanisme gebruiken. Andere dieren die ook in een warm klimaat leven zoals leeuwen gebruiken hun vacht als isolatie. De mens, ook wel de naakte aap genaamd, gebruikt zijn haren niet als koeling. Volgens milieutechnicus Elie Bou-Zeid, die meeschreef aan het artikel, komt het door de hoeveelheid haar: ‘mensen hebben ook een lage dichtheid lichaamshaar, maar dat functioneert niet zo goed als koeling zoals bij olifanten. En de grote hoeveelheid haar op ons hoofd geeft aan dat we dat als isolatie gebruiken.’

De onderzoekers konden aan de hand van olifantenhuid vaststellen dat haar in de evolutie ook andere eigenschappen kan hebben. Olifanten en mammoeten hebben waarschijnlijk dezelfde harige voorouders, maar ontwikkelden beide andere eigenschappen voor hun vacht. De mammoet moest bittere kou doorstaan. De hedendaagse olifant laat met zijn kleine beetje haar zien dat haar ook een afkoelingsmechanisme kan zijn.

Elske Krikhaar

Mama olifant Indra gaat spoedig bevallen (2)

Oppassers waken 's nachts bij olifant Indra

De verzorgers willen niets missen van de aanstaande geboorte van de olifant. Alle mensen die niet zomaar toegang hebben tot het verblijf van de olifant kunnen meekijken via  Babyolifantje


Voor de verzorgers hebben niet genoeg aan de webcam alleen. "Als verzorgers zijnde zien we anders niet genoeg'', zegt één van hen op
RTV Utrecht. ''Kleine interacties tussen de olifanten, geluiden die ze maken, die zijn belangrijk om het eerste begin van de bevalling mee te krijgen.''
AMERSFOORT

donderdag 11 oktober 2012

Mama olifant Indra gaat spoedig bevallen (1)


Mis niks van de kleine olifant en steun de olifanten in het wild!
Speciaal om er vanaf het begin bij te zijn, kan iedereen zich aanmelden voor een sms-alert. Je ontvangt een smsje op het moment dat de kleine reus geboren is. Bewonder het babyolifantje direct na de geboorte en mis niks van de eerste stapjes. Het sms-bericht ontvang je meteen na de geboorte en kost eenmalig  € 1,50. Hiermee steun je het Wildlife Fund. Met de opbrengt worden de olifanten in het wild gesteund.
Wil jij graag direct weten wanneer de babyolifant geboren is? Meld je dan aan voor de sms-alert en steun daarmee de olifanten in het wild.

SMS: babyolifantje naar 1008
Let op: eenmalig € 1,50